Demokratisk ejerskab

Forsyningssektoren er livsnerven i vores samfund og en vigtig demokratisk institution. Demokratisk ejerskab over forsyningen sikrer, at samfundsvigtige kernetjenester som vand, varme, energi og affaldsressourcer forbliver i hænderne på borgere og forbrugere i form af kommune- eller andelsejerskab.

Demokratisk ejerskab giver samfundet kontrollen over vital infrastruktur og evnen til at planlægge langsigtet. Den er garant for uafhængighed og handlefrihed, når der opstår krige, kriser, og modgang på kontinentet. Når vi ejer forsyningen i fællesskab, kan vi sætte forbrugerne i centrum, afbalancere vigtige samfundshensyn og planlægge fremtiden ansvarligt.

Den demokratiske model fremmer og fordrer desuden et aktivt partnerskab med industrien. Samspillet fører til nye løsninger, der styrker forsyningen, fremmer dansk eksport og skaber nye arbejdspladser.

For at imødekomme fremtidens komplekse udfordringer skal vi udvikle og værne om den demokratiske model. Den er kilden til den komfort og sikkerhed, som vi er vant til i Danmark, og den er en forudsætning for planlægningen af den grønne omstilling.  

Eksport af grønne løsninger

Industripolitikken har igen fået central plads på den globale scene. Danmark er kommet i stærk konkurrence med lande, som favoriserer deres egen eksport med omfattende statsstøtte. Men med vores egen industripolitik kan vi vende modbør til medbør og virkeliggøre et eksporteventyr i global skala.

Vores knowhow og teknologiske fortrin inden for bæredygtig vand, energi, ressourceanvendelse og varme sætter os i en stærk position til at tilbyde grønne forsyningsløsninger til resten af verden.

Erhvervslivet nyder en styrkeposition i eksporten, fordi Danmark er en global rollemodel inden for grøn innovation. Men denne rolle kan ikke tages for givet. Uden en målrettet politisk prioritering af området risikerer vi at miste vores forspring, mens andre nationer sætter sig på markedet.

Danmark skal i gang med en langt mere proaktiv industripolitik til udvikling af eksporten af grønne forsyningsløsninger.

Grøn omstilling

Den danske forsyningssektor er en afgørende del af løsningen. Vi kan med stolthed sige, at forsyningssektoren bidrager betydeligt til reduktionen af de nationale CO2-udledninger. Med et klimaaftryk, der kun er halvdelen af EU-gennemsnittet i forhold til værdiskabelse, er den danske forsyningssektor blandt de grønneste i verden. Dette er resultatet af vores evne til at optimere produktionen i hver enkelt sektor. Men potentialet er endnu større, hvis vi formår at udnytte synergierne på tværs af sektorerne.

Allerede i dag ser vi, hvordan forsyningsarterne interagerer på tværs af sektorer samt mellem sektorer og industri. I fremtidens energisystem vil vand, affald, elnet og fjernvarme blive integreret i en samlet industriel økologi, hvor overskudsvarme fra industrien, vand til Power-to-X, varmepumper på spildevand, geotermisk energi og vedvarende energikilder som sol og vind spiller en central rolle. For at realisere dette potentiale for effektiv udnyttelse af knappe ressourcer er det afgørende at fjerne benspænd og foretage de nødvendige investeringer, der understøtter demokratisk planlægning, sektorkobling og offentligt-privat samarbejde.

Den grønne omstilling er en enorm planlægningsopgave, der omfatter alt fra behovsberegninger, klog arealudnyttelse og anlægsplacering samt rettidig uddannelse af kvalificeret arbejdskraft. 

Ved at styrke den danske forsyningssektor kan vi ikke blot sikre en bæredygtig fremtid for Danmark, men også inspirere og hjælpe resten af verden med at gøre det samme.